Nieuws België - Gepost op dinsdag, juni 23, 2009 16:32 - Geen reacties
Bouwsector vraagt verlenging btw-maatregelen bouw
jun2009
De tijdelijke btw-verlaging (6% i.p.v. 21) op de sloop en heropbouw en op een schijf van 50.000 euro bij de bouw of aankoop van een nieuwe woning, levert de bouwsector nieuwe opdrachten op. De helft van de bouwbedrijven heeft klanten die louter en alleen dankzij de btw-verlaging beslist hebben om in 2009 te bouwen. Het gaat om klanten die hun bouwplannen versneld hebben. 59% van de architecten voelt het effect van de btw-maatregel op zijn opdrachtenportefeuille. 32% heeft klanten die louter en alleen dankzij deze btw-verlagingen beslist hebben om te bouwen. Dit blijkt uit een enquête die Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, en NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, hielden bij respectievelijk 429 bouwbedrijven actief in de nieuwbouw van woningen en 593 architecten.
De btw-maatregelen kaderen in het economisch herstelplan van de federale regering en zijn bedoeld om de activiteiten in de bouwsector aan te zwengelen en zo de economie te ondersteunen. Dat begint nu ook te lukken, maar om echt doeltreffend te zijn, moet de verlaagde btw nog voor minstens één jaar verlengd worden. Kandidaat-bouwheren die dankzij de maatregel van start willen gaan met hun bouwplannen, dreigen anders uit de boot te vallen, en architecten en aannemers zullen hun orderboekje onvermijdelijk zien slinken. NAV en Bouwunie vragen de federale regering daarom om snel, dit is vóór het zomerreces, de verlenging van de btw-maatregelen voor de bouw aan te kondigen.
Dat deze beslissing er zo snel mogelijk moet komen, daarover zijn aannemers en architecten het roerend eens. 76% van de aannemers wil dit ten laatste vlak na het bouwverlof gepubliceerd zien. Bij de architecten loopt dit percentage op tot 91%. De redenen liggen voor de hand. Uit de enquête blijkt dat wie met plan én bouwvergunning bij een aannemer komt aankloppen voor een nieuwe woning, gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden moet wachten vooraleer de bouw van start kan gaan. Wie geen bouwvergunning heeft, moet al gauw 6 tot 9 maanden geduld hebben, en wie zonder plan bij een aannemer informeert naar de mogelijke start van zijn nieuwe woning zal een datum te horen krijgen die 12 maanden verder in de toekomst ligt. 75% van de architecten geeft aan dat de korte looptijd van de maatregel voor problemen zorgt, onder meer omdat de bouwvergunningsprocedure hen in tijdsnood brengt.
Opvallend is voorts dat 84% van de bouwbedrijven aangeeft dat de klanten die van de tijdelijke btw-verlaging kunnen genieten, hun (onverwachte) 7.500 euro “winst” bijbesteed hebben, met extra werken. Dit wordt ook bevestigd door de architecten. 57% zegt dat al gestarte bouwers dankzij de btw-maatregel hun onverwachte extra budget uitgegeven hebben, vooral aan energiebesparende investeringen (aldus 54%).
De verlenging is niet enkel noodzakelijk voor de schijf van 50.000 euro op de bouw of de verkoop van een nieuwe woning, maar ook voor de sloop en heropbouw van een woning, die dankzij het economisch herstelplan overal aan 6% btw kan, waar dit normaliter enkel in de 32 kernsteden van toepassing is. Maar liefst 33% van de ondervraagde bouwbedrijven heeft klanten die effectief gebruikmaken van deze maatregel. 46% van hen heeft hierdoor duidelijk meer werk. 36% van hen heeft klanten die door de btw-maatregel overgestapt zijn op sloop en heropbouw. Bij de architecten heeft 47% een positieve invloed (d.i. meer opdrachten of een verhindering van een daling van het aantal opdrachten) ondervonden van de verlaagde btw op sloop en heropbouw.
Deze maatregel moet dus blijven bestaan. Ook de appartementsbouw wordt daardoor ondersteund.
Tot slot is het belangrijk om melden dat 61% van de bouwbedrijven een duidelijk effect zal ondervinden indien de tijdelijke btw-verlaging niet verlengd wordt en effectief stopt op 31 december 2009. 83% zal dan beduidend minder werk hebben. 29% zal meer tijdelijke werkloosheid moeten invoeren en 13% zal mensen moeten ontslaan.
Bron: NAV en Bouwunie
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties