Nieuws België - Gepost op zaterdag, januari 3, 2009 16:43 - Geen reacties
Specialisten over de populairste landen voor een tweede verblijf
jan2009
Veel Belgen dromen van een tweede huis in het buitenland. Wie er in 2009 een koopt, zal dat waarschijnlijk doen in Frankrijk, Spanje of Turkije. Vooral dat laatste land doet het goed. We gingen ons licht opsteken bij enkele gespecialiseerde makelaars.
Bijna een kwart van de Belgen die naar een tweede woning in het buitenland zoeken, doen dat in Frankrijk. En dat doen ze bijna allemaal in de Provence, want die streek beantwoordt het meest aan het ideaalbeeld van la douce France. De nieuwe trend is dat oude boerderijen worden opgeknapt en verdeeld in meerdere woningen.
Met Bulgarije, dat Italië op de hielen zit, en Brazilië en de VS staan er in de top 10 van populairste landen enkele verrassingen. Die landen onderstrepen de trend: het vroegere Oostblok en exotische bestemmingen winnen aan populariteit.
Wie eraan denkt een huis in Spanje te kopen, moet niet langer twijfelen. Door de vastgoedcrisis zitten heel wat projectontwikkelaars met een serieus overschot aan woningen. «Om het hoofd boven water te houden, zijn ze genoodzaakt om onder de marktprijs te verkopen. De kortingen lopen op tot 28 procent», zegt Steven Theunis van HIP Estates.
Turkije is het eerste land dat zich tussen Frankrijk, Spanje en Italië kon nestelen als populairste land voor een tweede verblijf. Daar zitten de lagere prijzen natuurlijk voor veel tussen. Maar de doorbraak van Turkije werd ook in de hand gewerkt na de nieuwe wetgeving. Vandaag wordt ook voorzichtiger omgesprongen met de ruimte.
Sabine Gauthier van Yprimmo:
«We spreken de taal, de temperaturen maken het er aangenaam en we kennen het land goed. Vooral de Provence blijft de ultieme droom van veel Belgen. Acht van de tien huizen die we in Frankrijk kopen, liggen in die streek. Niet aan de Côte d’Azur, want daar is het te duur, maar in betaalbare departementen als de Vaucluse. Of de Drôme, in de regio Rhône-Alpes. Ook de omgeving ten zuiden van Bordeaux doet het goed.»
Mensen nemen nu de tijd voor ze tot een aankoop overgaan. «Door de crisis wordt alles gewikt en gewogen. De coup de foudre, waarbij ze meteen verliefd zijn op een huis en het kopen, komt minder voor. Nu krijgen we vooral de vraag wat er nog van de prijs af kan.»
Een villa van 120 m2 op 800 m2 kost gemiddeld 300.000 euro. «Vergelijkbaar met België. De woningmarkt is hier duurder dan in Turkije. Maar daar staat alles dicht opeen en gaat het vooral om appartementen en nieuwbouw. Karaktervolle villa’s vind je er amper. Daarom worden Turkije en Spanje niet als concurrenten beschouwd. Wie zijn hart aan Frankrijk heeft verloren, zal niet naar daar uitwijken», aldus Gauthier. De Fransen zorgen trouwens voor alternatieven. «Een trend is die waarbij grote panden en boerderijen worden opgeknapt en onderverdeeld. Elke eigenaar heeft een terras, maar de tuin en het zwembad zijn gemeenschappelijk. Dat spaart in de kosten.»
DIEULEFIT / 898 KM VAN BRUSSEL
Deze villa uit 2004 ligt in een groene omgeving in een van de mooiste lavendeldorpjes van Zuid-Frankrijk. De keuken is modern en heeft een aangename ontbijthoek. In de L-vormige living is een homecinemasysteem geïnstalleerd. De badkamer heeft een grote inloopdouche met glasdallen. Er zijn twee slaapkamers en een derde moet nog ingericht worden. Het overdekte terras kijkt uit op de tuin met bomen. Er is nog plaats om een zwembad te installeren.
Meer info: www.yprimmo.be en 057/21 54 65
VRAAGPRIJS: 319.000 euro
De meeste landgenoten die een tweede verblijf kopen, doen dat aan de kust of in de Ardennen. Wie voor het buitenland kiest, opteert meestal voor traditionele vaste waarden. Een stijgende groep kiest echter voor minder voor de hand liggende landen.
«De nieuwkomers zijn in twee groepen onder te verdelen. De Oostbloklanden vormen de eerste. Het zijn heel mooie landen die nog niet bezoedeld zijn door de toeristen en waar je met een beetje geld nog echt een slag kunt slaan. Je moet er dan wel bij nemen dat je er geen biefstuk met friet kunt eten. Maar dat was vroeger in Spanje net zo, terwijl ze je er nu al in het Nederlands bedienen», vertelt Geert Maes van Fisa.
Bulgarije steekt erbovenuit en gaat mogelijk dezelfde weg op als Turkije. «Het trekt zowel wintersporters als zonnekloppers aan. De vraag is of Bulgarije heel veel geld wil verdienen en zoveel mogelijk wil ontwikkelen of zijn ongereptheid wil bewaren.»
Een tweede reeks nieuwkomers zijn de verre, vaak exotische bestemmingen. «De VS zijn hot door de crisis. Een villa aan de kust heb je al voor 150.000 euro. Mensen kopen ook om na hun pensioen te migreren. Dubai is ideaal voor wie wil beleggen. Een studio van 150.00 euro is er binnen niet eens zoveel jaar 250.000 euro waard.»
En dan is er ook nog Brazilië. «Sommige makelaars noemen Brazilië het land van de toekomst. Voor wie de koude periode bij ons wil overbruggen, maakt het niet uit om een paar uur langer te vliegen. Daarvoor krijgen ze heel wat in de plaats. De natuur is er adembenemend, de mensen zijn bijzonder vriendelijk en de kans dat je er je buurman tegenkomt, is daar wel echt onbestaande.»
BULGARIJE (VARNA) / 2.430 KM VAN BRUSSEL
Dit gerenoveerde huis in een typische stijl heeft een bewoonbare oppervlakte van
Meer info: www.immo-bulgarije.be en 0485/75 12 96
VRAAGPRIJS: 79.000 euro
VERENIGDE STATEN (TAMPA) / 7.437 KM VAN BRUSSEL
Deze hedendaagse villa staat op 3.100 m2. Binnen is er, met een oppervlakte van 410 m2, ruimte zat. Er zijn zes slaapkamers en drie badkamers. Naast een sauna is er ook een zwembad. Garage voor zes wagens. Tampa is een van de belangrijkste steden van Florida.
Meer info: www.immolounge.be en 0475/73 02 50
VRAAGPRIJS: 214.000 euro
De crisis trof Spanje vroeger dan ons land. Sinds vorig jaar kopen de Spanjaarden minder huizen in populaire regio’s. «Ook de Engelsen hebben afgehaakt omdat de euro te duur stond. En omdat de bouw niet stilviel, is er een overaanbod», aldus Steven Theunis van HIP Estates.
De koper kan dus onderhandelen. «Vroeger was de prijs te nemen of te laten. Als jij niet toehapte, was de lijst met andere kandidaten lang. Nu kun je afdingen. Zeker in de winter, wat de kalmste periode is. Wie iets wil kopen, doet dat best nu. Tot maart kan je zaakjes doen.»
Dat is zacht uitgedrukt, want de kortingen schommelen vaak tussen de 20 en 25%. «Onlangs kregen we zelfs een korting van 28%. Soms lopen ze nog hoger op, tot 60%. Maar dan hangt er een geurtje aan. Daarom moet je je goed informeren.»
Een richtprijs voor een eerstelijnsappartement met twee kamers, een terras en een parking ligt tussen de 120.000 en 150.000 euro. Voor een villa met zwembad, een terras van 50 m2 en een uitzicht betaal je niet veel meer dan 250.000 euro.
Het meest in trek zijn de Costa Blanca met Benidorm en Altea en de Costa Calida met Murcia. In de omgeving van die laatste stad wordt op een wat atypische manier gebouwd. «Spanje heeft geleerd uit zijn fouten en bouwt niet meer alles vol. Hoogbouw aan de kust is ondenkbaar geworden. Ook niet onbelangrijk: er is geen criminaliteit», aldus Theunis.
LA NUCIA / 1.840 KM VAN BRUSSEL
Deze nagelnieuwe villa staat model voor nog te bouwen woningen op een bergflank met prachtig uitzicht. De afwerking is hoogstaand. Er zijn twee slaapkamers, één luxebadkamer en een volledig ingerichte keuken. Bij het terras hoort een barbecue. Er is een apart gebouwtje dat perfect dienst kan doen als berging. Het zwembad meet 6 bij
Meer info: www.hipestates.com en 0800/62 500
VRAAGPRIJS: vanaf 296.500 euro
De groep Belgen die voor een verblijf in Turkije kiest, groeit elk jaar. Volgens Veronique Matthys van Immo Turkuaz zal dat nog een tijd zo blijven. «Het aantal verkochte huizen in de traditionele vaste waarden zoals Frankrijk en Spanje daalt, maar Turkije heeft nog steeds een enorme groeimarge. Er zijn nog altijd mensen die wat schrik hebben omdat het om een moslimland gaat. Daar zitten nog heel wat potentiële kopers tussen. Pas binnen vijf jaar zal Turkije zijn top bereiken.» Dat Turkije zo goed scoort, heeft ook te maken met de wetgeving. «Er zijn dezelfde regels als in België, waardoor alles begrijpelijk is. Alleen speelt de notaris in Turkije een kleinere rol. En de registratierechten liggen lager. Drie procent tegenover tien in België. Zo is vastgoed in Turkije nog aantrekkelijker, want de woningen zijn niet zo duur.»
Volgens Matthys ziet Turkije er streng op toe dat de toeristische gebieden geen kopie van de Spaanse costa’s worden. «Er wordt voor gezorgd dat er geen grote stukken in één keer worden ontwikkeld. Dat was ooit anders.»
Side is nu erg in trek, net als Bodrum. In de beginjaren stond onder meer Kusadasi in the picture. «Dat is aan het terugvallen. De stad ligt aan de westkust en daar is het klimaat minder gunstig. In de winter kan het er fris zijn. Mensen die overwinteren, verkiezen zachtere temperaturen. Wat ze ook op prijs stellen, zijn de bewaking en de uitgebreide dienstverlening.»
KUMKOY / 3.636 KM VAN BRUSSEL
Op het complex Olive Grove zijn 24 woningen gebouwd, waaronder dit fraaie duplexappartement. Met een woonoppervlakte van 120 m2 is het erg ruim. De keuken en living, met heel wat lichtinval, lopen in elkaar over. De open trap leidt naar de twee slaapkamers, die elk een badkamer hebben. Het strand bevindt zich op minder dan een kilometer. Het complex met een gemeenschappelijk zwembad wordt 24 op 24 uur bewaakt.
Meer info: www.immo-turkuaz.be en 016/23 05 20
VRAAGPRIJS: 100.000 euro
Bron: Het Laatste Nieuws
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties