Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, mei 21, 2009 22:06 - Geen reacties
Huursector op slot door scheefgroei
mei2009
Bijna de helft van de goedkope sociale huurwoningen in Utrecht wordt bewoond door mensen met een hoger inkomen dan de huursubsidiegrens. In de stad is de hoeveelheid ‘scheefwoners’ gestegen tot 49 procent en in Leidsche Rijn zelfs tot 65 procent.
Voor mensen met lagere inkomens, voor wie de woningen eigenlijk bedoeld zijn, is het hierdoor nog moeilijker geworden om aan een huis te komen. De wachttijden zijn opgelopen tot meer dan acht jaar. Dit blijkt uit de nieuwe Woonvisie van de gemeente Utrecht.
Onbetaalbaar
Wethouder Harrie Bosch (PvdA, Wonen) constateert dat er voor ‘scheefwoners’ met een inkomen tot modaal ook geen alternatief is. Duurdere huurwoningen zijn er nauwelijks en vanwege de hoge Utrechtse huizenprijzen zijn zelfs de goedkoopste koopwoningen voor hen onbetaalbaar.
Bosch spreekt van ‘een groot probleem’. Hij wil de hogere inkomens uit sociale huurwoningen weren, omdat ze de lagere inkomens verdringen. Maar volgens hem moeten inkomens tot modaal aanspraak kunnen blijven maken op de goedkope huurwoningen, omdat ‘het gat tussen huur en koop te groot is’.
Inkomensgrens
Sinds 2006 kunnen in Utrecht ook hogere inkomens zich inschrijven op een sociale huurwoning, waardoor het aantal scheefwoners is gestegen. Ook is de norm voor een minimale bezettingsgraad losgelaten, waardoor een alleenstaande een eengezinswoning kan huren. Bosch wil graag weer een inkomensgrens invoeren, net als een minimale gezinsgrootte voor grotere woningen. ‘De scheve instroom is te groot geworden, waardoor het tekort aan huurwoningen toeneemt.’ Hij denkt tevens aan maatregelen als ‘huur op maat’, waarbij de huurprijs wordt vastgesteld aan de hand van het inkomen.
De Utrechtse huizenmarkt is verder vastgelopen door een afnemende doorstroming. Regiogemeenten hebben zich volgens Utrecht niet gehouden aan de afspraak om meer sociale huurwoningen te bouwen. Daarbij is het aantal mensen toegenomen dat voorrang krijgt op de wachtlijst, bijvoorbeeld bewoners die door sloop- en nieuwbouwprojecten moesten verhuizen, en voormalige asielzoekers die via het generaal pardon een verblijfsvergunning hebben gekregen.
Studentenkamer
Ook steeds meer studenten willen liever geen studentenkamer, maar een zelfstandig appartement, omdat ze daarvoor huursubsidie kunnen krijgen. Bosch: ‘Net als Amsterdam pleiten wij voor huursubsidie voor kamers in een studentenhuis. Niet alleen omdat het jammer is als studenten uit de studentenhuizen vertrekken, maar ook omdat deze situatie onbedoeld de druk op de woningmarkt vergroot.’
Utrecht heeft voor de komende jaren veel bouwplannen, met de nadruk op binnenstedelijk bouwen. Ook wil de stad zijn best doen om gezinnen met kinderen meer plek te geven in de stad. Bosch: ‘We hebben in elk geval geen leegstand in Utrecht. De druk op de woningmarkt geeft ook aan dat de stad economisch gezond is.’
Bron: De Volkskrant
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties