Nieuws België - Gepost op dinsdag, mei 19, 2009 15:35 - Geen reacties
Premies maakten de Vlaming groener
mei2009
Isolatie: iedereen die van ver of dichtbij met energiebesparing of klimaat te maken heeft, zegt het: eerst isoleren, daarna overschakelen naar groene energie. Maar bij de Vlaamse overheid heeft het een tijdje geduurd voor dat besef doordrong. Eerst werd fors ingezet op subsidies voor zonnepanelen, daarna pas op premies om je huis te isoleren. Desondanks is de Vlaming nu toch aan het isoleren geslagen. Tussen 2006 en 2008 is het aantal premies voor dakisolatie, dubbele beglazing en nieuwe energiezuinige verwarmingsketels verviervoudigd, en dat is positief.
Groene energie: het aantal zonnepanelen op onze daken is sterk toegenomen dankzij de groenestroomcertificaten, al mogen we niet vergeten dat we in vergelijking met een aantal buurlanden zoals Duitsland nog nergens staan. Positief is dat minister Hilde Crevits op het einde van haar regeerperiode het systeem van de uitbetaling van de groenestroomcertificaten hervormd heeft.
Op het vlak van groene energie in het algemeen bengelt België nog altijd aan de staart van Europa. Kris Peeters, minister van Leefmilieu in 2004, bij het aantreden van de nieuwe Vlaamse regering, omschreef windenergie nog als een ‘hype’. Het illustreert het enthousiasme van de Vlaamse regering voor groene energie. De regering had in 2006 doelstellingen voor 2010 moeten vastleggen, maar deed dat pas begin 2009. Dat getreuzel bevorderde niet bepaald het investeringsklimaat. Positief is dat de minister onlangs de inplantingsvoorwaarden voor windmolens in landbouwgebied versoepeld heeft.
Klimaat: we halen de Kyoto-norm en dat is positief. Maar vooral dankzij een daling van de schadelijkste broeikasgassen. De CO-2-uitstoot is vorig jaar weliswaar gedaald, maar ligt nog steeds een stuk hoger dan in 1990 en het valt maar af te wachten of die daling zich doorzet.
Water: het Sigmaplan, dat Vlaanderen moet beschermen tegen overstromingen, werd versneld uitgevoerd. De waterfactuur werd hervormd.
Bos: Elke boseigenaar kan sinds 2007 terecht bij een bosgroep, een vereniging van boseigenaren die hem bijstaat bij het beheer van zijn bos. En de recreatieve mogelijkheden voor bossen en natuurreservaten zijn een stuk groter geworden. Er is ook 5.246 ha bos bij gekomen tijdens deze Vlaamse regeerperiode, maar dat is een stuk minder dan beloofd. De deadline voor de uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen was 2007, en daar stond in dat er 13.664 ha bos bij moest komen.
Bodem: Het nieuw bodemdecreet heeft ervoor gezorgd dat er meer terreinen werden gesaneerd en dat kopers beschermd zijn tegen de aankoop van een verontreinigde grond.
Bron: De Standaard
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties