Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, mei 13, 2009 16:18 - Geen reacties

Verdachten vastgoedfraude Rabo en Philips bekennen

13
mei2009

In de vastgoedfraudezaak rond Rabo en Philips hebben zeker vier verdachten bekentenissen afgelegd. Dit is een doorbraak in het grootste fraudeonderzoek in Nederland ooit.

De zaak draait volgens Justitie om de benadeling van ontwikkelaar Rabo Vastgoedgroep, het voormalige Bouwfonds, en spaarders van Philips Pensioenfonds. De schade zou volgens bronnen oplopen tot euro 230 mln.

Het Openbaar Ministerie (OM) en honderden opsporingsambtenaren van de Fiod-ECD hopen binnen een jaar het onderzoek naar tientallen verdachten bij vijftien vastgoedtransacties onder meer op de Zuidas af te ronden.

Telefoontaps en belastende documenten

Bekentenissen in een fraudezaak komen vrijwel nooit voor. Justitie beschikte al over telefoontaps en belastende documenten.

Advocaat Sidney Berendsen meldde de bekentenissen gisteren namens Rabo Vastgoedgroep in een kort geding. Berendsen zegt zich te baseren op vertrouwelijke stukken uit het justitiedossier.

Afromen van winsten

Twee directeuren van een verdachte onderontwikkelaar uit Capelle aan den IJssel, een in de VS wonende en werkende architect en een kleine aannemer uit Amsterdam hebben erkend doorgeefluik geweest te zijn voor het afromen van winsten, aldus advocaat Berendsen.

Ze hebben tegenover justitie toegegeven valse dan wel kunstmatig verhoogde facturen gestuurd te hebben naar het voormalige Bouwfonds. (Ex-)directeuren van Bouwfonds accordeerden de facturen en eisten dat geld doorgesluisd zou worden naar hoofdverdachte Jan van V. en zijn vertrouwelingen. Deze oud-directeur van Bouwfonds is spil in het onderzoek.

Betalingen van nepfacturen

Justitie vermoedt dat Van V. onderontwikkelaars, aannemers en architecten werk gunde in ruil voor beloningen na zijn vertrek als directeur. Hij eiste geld op via ‘overeenkomsten zonder zakelijke grondslag’ en ‘valse en verhoogde facturen’ van zakenvrienden voor niet geleverd werk. Ook opvolgers van de hoofdverdachte worden als medeplichtigen gezien. Zij zorgden ervoor dat betalingen van de nepfacturen nog jarenlang konden doorlopen, aldus Rabo gisteren.

Het OM wil niet reageren op de beweerde schuldbekentenissen. Het stelt slechts dat Rabo via een niet-openbare rechtszaak een deel van de justitiestukken kreeg. Vervolgingsbeslissingen worden niet voor het najaar verwacht.

Twee torens op de Zuidas

De bekentenissen kwamen gisteren aan de orde in een kort geding in Amsterdam dat ging over de miljoenenwinsten op twee torens op de Zuidas. Rabo weigert de winst op het eergisteren geleverde pand Symphony te delen met onderontwikkelaar Trimp & van Tartwijk, zoals in 1999 al was afgesproken. Rabo eist zelfs euro 35 mln terug van Trimp & van Tartwijk omdat ook via andere wegen op illegale wijze geld onttrokken zou zijn aan Rabo Vastgoedgroep.

Directeur Hans van Tartwijk ontkende gisteren stellig dat sprake is van fraude. Rabo Vastgoedgroep levert volgens hem en zijn advocaat een wanprestatie door de winst van in totaal euro 50 à euro 55 mln onder zich te houden. Deze winst, zo werd vorige week via deze krant bekend, moet Trimp & van Tartwijk overigens grotendeels weer doorbetalen aan hoofdverdachte Van V. De kortgedingrechter had hier gisteren grote vraagtekens bij.

Bron: De Tefegraaf



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld