Nieuws België - Gepost op woensdag, december 10, 2008 14:21 - Geen reacties
Gemeenten reserveren grond voor eigen inwoners
dec2008
Aan de kust en in de grensstreek met Nederland moeten gemeenten nieuwe bouwgronden voortaan reserveren voor mensen die ‘een band hebben’ met de gemeente. In de Brusselse rand geldt hetzelfde voor nieuwe appartementsblokken.
Het nieuwe gronden- en pandenbeleid van de Vlaamse regering dreigt een communautair geurtje te krijgen, nu blijkt dat er ook een bepaling in zit die de plaatselijke bevolking in bepaalde streken voorrang geeft bij de verkoop van appartementen en bouwgronden. In de Brusselse rand worden flats in grote appartementsgebouwen gereserveerd voor inwoners van de gemeente. Hetzelfde geldt voor nieuwe bouwgronden aan de kust en aan de grens met Nederland.
Het probleem is niet nieuw: in die gebieden hebben mensen het vaak moeilijk om een betaalbare woning te vinden in de gemeente van hun ouders, omdat kapitaalkrachtige inwijkelingen de woningprijzen de hoogte injagen. Aan de kust gaat het om gepensioneerden, in de grensstreek om Nederlanders die wegens het fiscale voordeel naar ons land verhuizen en in Halle-Vilvoorde om gegoede Brusselaars en Europeanen.
Al jaren proberen Vlaamse politici een juridisch sluitende oplossing te zoeken, maar keer op keer werden ze teruggefloten door hogere instanties. ‘Autochtonen’, laat staan Nederlandstaligen bevoordelen komt algauw in de buurt van discriminatie, en vooral in de Brusselse rand stuitte dat keer op keer op verzet van Franstaligen. Hoewel Vlaams minister Dirk Van Mechelen (Open Vld) geen taalvereiste oplegt in zijn nieuwe decreet en de tekst het fiat heeft gekregen van de Raad van State, zweeg hij er zedig over toen hij het decreet vorige week uitvoerig presenteerde aan de pers. Niet toevallig, want het blijft in tijden van communautaire spanningen een gevoelige materie.
Concreet bepaalt het decreet dat er een lijst komt met gemeenten waar de woningprijzen hoog zijn én de migratiedruk groot. Daar mogen gronden in nieuw aangesneden woonuitbreidingsgebieden alleen worden verkocht aan wie een band heeft met een gemeente. Dat zijn mensen die er al zes jaar wonen, al zes jaar in een buurgemeente wonen of werken in de gemeente. Omdat er in Halle-Vilvoorde geen woonuitbreidingsgebieden meer zijn, geldt de regeling daar voor grote nieuwbouw en renovatieprojecten met meerdere bouwlagen. Concreet: appartementsgebouwen.
Bij Van Mechelen ontkent men dat het om een nieuw rondje Franstaligen pesten gaat. "Dan kun je evengoed zeggen dat we gepensioneerden pesten die naar de kust willen. Het is alleen de bedoeling om mensen de mogelijkheid te geven betaalbaar te wonen in eigen streek." (GoV)
Vlaams grond- en pandendecreet heeft ook verborgen communautair tintje.
Bron: De Morgen
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties