Nieuws België - Gepost op dinsdag, april 21, 2009 9:35 - Geen reacties
Het comfort van Leuven heeft zijn prijs
apr2009
‘Als je ziet hoeveel een gelijkaardig huis in andere gemeenten kost is Leuven natuurlijk erg duur. Maar we betalen graag extra voor de voordelen. Wonen in de stad betaalt zichzelf terug.’ Lieze Van Dessel en Fré Pousset werken hard aan de renovatie van hun pas gekochte huis in Kessel-Lo.
Dat Leuven niet bepaald ‘slands goedkoopste stad is, weet iedereen. De hoge prijzen zijn een van de redenen waarom veel jonge gezinnen de stad de rug toekeren en de stadsvlucht tot op zekere hoogte in leven houden.Gemiddeld betaal je voor een gezinswoning momenteel 240.000euro. Dat is 60.000euro meer dan het Vlaamse gemiddelde, 40.000euro meer dan het arrondissementele gemiddelde en bijna 100.000euro meer dan in Tienen. In vergelijking met 2007 steeg de gemiddelde verkoopprijs ‘maar’ met drie procent. Dat is beduidend minder dan de afgelopen jaren. Opvallend: de prijs van appartementen daalde zelfs, met vijf procent. Toch kon dat lector bij de hogeschool GroepT Lieze Van Dessel (26) en ambtenaar bij de Dienst Mobiliteit en Wegen van het Vlaams-Brabantse provinciebestuur Fré Pousset (28) niet overtuigen om een appartement te kopen. Zij vormen het levende bewijs dat de stadsvlucht van jonge gezinnen uit Leuven geen definitieve vaststelling, maar vooral een werkpunt is. ‘Aan een flat kopen hebben we nooit gedacht. In onze vriendenkring is er ook niemand die zijn pijlen richt op een appartement. Of het zou als een investering moeten zijn’, meent Pousset. ‘We wonen nu nog in een best ruim appartement in Heverlee. Maar wat we daar echt missen is een tuin. We hebben nu al zoveel plezier gehad aan onze nog niet eens aangelegde tuin aan ons nieuwe huis dat we al niet meer zonder kunnen. Bovendien is een rijhuis gewoon erg gezellig. Zeker in een buurt waar veel jonge mensen zoals wij wonen’, zegt Van Dessel lachend.
En dus kocht het paar begin dit jaar een woning aan de Jozef Wautersstraat in Kessel-Lo. Daarvoor betaalden ze op de kop 200.000euro. ‘Wel denken we nog 35.000euro nodig te hebben voor verbouwingswerken. We hopen met de eerste fase, een nieuw gelijkvloers, keuken en badkamer, klaar te zijn tegen augustus. Op termijn kunnen we werk maken van een nieuwe achterbouw’, zegt Pousset.
De nieuwbakken Kesselaren mogen zich gelukkig prijzen met die prijs. ‘Ik denk wel dat we wat geprofiteerd hebben van de crisis in de vastgoedsector. Ons huis stond eerst te koop voor 245.000euro, maar geraakte maar niet verkocht. Daarna zakte de prijs tot 220.000euro. Zonder er echt veel van te verwachten hebben we 200.000euro geboden en tot onze verbazing heeft de vorige eigenaar het bod aanvaard.’
Maar geluk of niet, 200.000 euro blijft natuurlijk een enorme smak geld, zeker als je het vergelijkt met de Hagelandse steden, maar ook andere centrumsteden zoals Hasselt, Gent en Brugge. ‘We hebben tijdens onze zoektocht ook in de buurgemeenten van Leuven gekeken. Daar is het effectief goedkoper, maar dat weegt niet op tegen de voordelen van het wonen in de stad. Leuven is een kleine gezellige stad. We wonen dicht bij Brussel, bij het station, bij ons werk en bij het centrum’, vertelt Pousset.
‘Akkoord, als je ziet hoeveel een gelijkaardig huis in andere gemeenten kost of wat je voor de prijs die wij betaald hebben elders kan kopen is Leuven natuurlijk erg duur’, voegt Van Dessel toe. ‘Maar anderzijds betalen we graag wat meer voor de voordelen en betaalt het wonen in de stad zichzelf terug. Zo kunnen we bijna alles te voet of met de fiets doen en hebben we dus maar één wagen nodig. Ook over pendelen hoeven we ons geen zorgen te maken.’
Wonen in de stad heeft zijn prijs. Heeft het ook voordelen?
Bron: Het Nieuwsblad
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties