Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, december 4, 2008 11:13 - Geen reacties

Bouw kent ergste crisis in vijf jaar

04
dec2008

SECTOR VRAAGT MASSALE STEUN AAN OVERHEID

Als het slechter gaat, zijn de schilders het eerste waarop mensen besparen, omdat ze menen iemand te kennen die het ook wel zal kunnen

De bouwsector kreunt onder de financiële crisis. In het huidige klimaat wil niemand nog bouwen. En dat laat zich voelen: een kwart van de bouwbedrijven heeft nu al minder werk en de helft krijgt voor de komende maanden minder offertes binnen. Het pessimisme was de voorbije vijf jaar nooit groter. De sector trekt aan de alarmklok en vraagt de overheid om «massale steun». Zoniet dreigt in 2009 een sociaal bloedbad.

Door de onzekerheid aarzelen de Belgen om aan bouwen of verbouwingen te beginnen. En dat laat zich onmiddellijk voelen bij de bouwsector. Eén op de vier bouwbedrijven heeft nu al minder om handen dan enkele maanden geleden. De helft van de aannemers krijgt nu al minder offertes binnen en één op de drie bouwondernemingen vrezen dat ze de komende maanden minder te doen zullen hebben, zo blijkt uit de bouwbarometer van de Bouwunie, die de kleine bouwbedrijven groepeert. De helft van de aannemers klaagt over slechte betalers en 6 op de 10 vrezen dat ze in de problemen zullen komen.

Tijdelijk werkloos

Dat heeft ook een weerslag op de werkgelegenheid. De voorbije maanden heeft amper 7 procent van de bouwbedrijven nog nieuwe mensen aangeworven. «Dat steekt schril af tegen vorig jaar, toen nog een kwart van de bouwbedrijven nieuwe mensen in dienst namen», zegt gedelegeerd bestuurder Hilde Masschelein van de Bouwunie. «Afdankingen zijn nog niet aan de orde. Zowat alle functies in de bouwsector zijn knelpuntberoepen. Het zijn mensen die moeilijk te vinden zijn. Als de bedrijven echt minder werk hebben, proberen ze dat op te lossen met tijdelijke werkloosheid omwille van het slechte weer of economische werkloosheid», zegt Masschelein. «Niemand is er happig op om zijn goede mensen te laten gaan, tenzij het echt niet anders kan.»

Ook de Vlaamse Confederatie Bouw stelt vast dat de werkgelegenheid «voorlopig nog» op peil blijft. «Maar de verwachtingen voor 2009 zijn pessimistisch», zegt directeur Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. «Door de onzekerheid en de financiële crisis houden de particulieren zich in. De jongste weken is de verkoop van bouwgronden dramatisch gezakt. Als het vertrouwen snel genoeg hersteld wordt, kan zich dat herpakken, maar anders ziet het er slecht uit voor volgend jaar.»

Appartementen

Vooral de bouw van appartementen is in vrije val. Na jaren van groei is het aantal nieuwbouwappartementen dit jaar al met 4 procent gezakt. «De bouw van individuele huizen en villa’s houdt voorlopig nog goed stand», zegt Marc Dillen. «Begin dit jaar zijn nog veel bouwvergunningen afgeleverd en dat zorgt momenteel nog voor veel werk, maar dat kan snel veranderen.»

De bouwbedrijven die de allerzwaarste klappen incasseren zijn de schildersbedrijven. «Meer dan één op de drie bouwbedrijven klaagt er al over dat ze bestellingen verliezen aan doe-het-zelvers en het zwarte circuit», zegt Hilde Masschelein. «De schilders worden het hardst getroffen. Als het slechter gaat, is dat het eerste waarop mensen besparen omdat ze menen dat ze iemand kennen die het ook wel zal kunnen.»

De bouwsector vraagt de overheid daarom om «massale steun»:  een BTW-verlaging tot 6 procent voor nieuwbouw en meer belastingaftrek om mensen aan te zetten om hun woning beter te isoleren of dubbel glas te plaatsen.

Bron: Het Laatste Nieuws



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld