Nieuws Europa en Wereld - Gepost op woensdag, maart 25, 2009 15:30 - Geen reacties
Luxevastgoed krijgt wereldwijd klappen door kredietcrisis
mrt2009
Het gaat niet goed met de markt voor luxevastgoed. In 75 procent van de toplocaties, zoals Monaco, Londen en Hongkong, daalden de prijzen vooral tijdens het laatste kwartaal van 2008.
Londen, New York en Sydney
De crisis slaat het hardst toe in de meest exclusieve steden, zoals Londen, New York en Sydney. Ook in de belastingparadijzen tuimelen de prijzen naar beneden.
Het consultancybureau Knight Frank hield wereldwijd het vastgoed uit de hogere prijsklasse en in de duurdere steden onder de loep om de gevolgen van de economische crisis in die sector te onderzoeken. Het gaat dan om dure villa’s en riante penthouses in steden zoals Monaco, Dubai en New York. Van de 55 onderzochte locaties bleek de helft nog een mooi jaarresultaat neer te zetten in 2008: de vastgoedprijzen in de luxesector stegen ten opzichte van 2007. Maar tijdens het laatste kwartaal van 2008 werd 75 procent van die toplocaties toch geconfronteerd met een prijsstabilisatie of -daling.
De crisis slaat evenwel niet overal even hard toe. In Hongkong bijvoorbeeld daalden de prijzen op jaarbasis met maar liefst 24,5 procent, terwijl de prijzen in Bangkok met 22,5 procent stegen, ondanks een daling van 3,4 procent tijdens het laatste kwartaal. Londen werd echter zwaar getroffen met een prijsdaling van 19,4 procent voor heel 2008. Sydney ziet een verlies van 12 procent, en voor Singapore is dat 15 procent.
Duurste vastgoedstad
Het zijn overigens ook de nieuwbouwmarkt en investeerdersgeleide markten die de zwaarste klappen krijgen, omdat ze niet gebaseerd zijn op een reële vraag, aldus het consultancybureau. Dergelijke bouwplannen worden ook wereldwijd teruggeschroefd. Ook de belastingparadijzen, die de afgelopen jaren de vastgoedboom aanvoerden, voelen de crisis. In de Kaaimaneilanden en Bermuda bleven de prijzen voor het eerst in jaren stabiel. Monaco deed het goed in de eerste helft van 2008, maar zag zich de laatste maanden van het jaar geconfronteerd met een prijsdaling van maar liefst 10,7 procent. Overigens blijft Monaco de duurste vastgoedstad: voor een luxestulpje betaal je er gemiddeld 50.000 euro per vierkante meter.
Penthouses in grote steden blijven volgens Knight Frank populair omdat ze efficiënt blijken voor rijken met weinig tijd. Niet enkel prijs is dus een doorslaggevende factor in de aankoop van zo’n luxeappartement, ook comfort speelt een rol. Ook luxevastgoed in opkomende economieën deed het niet slecht op jaarbasis. Zo tekende Moskou voor een groei van 13 procent (maar min 5,6 procent tijdens het laatste kwartaal). In Jakarta bedroeg de prijsstijging in de luxemarkt 18 procent. Bangkok hoort ook tot dat lijstje.
Marktcorrectie of fundamenteel probleem?
De scherpe prijsdalingen in sommige toplocaties hoeven niet dramatisch te blijven. Volgens Knight Frank wordt er net op die plaatsen weer voorzichtig geïnvesteerd omdat kopers menen dat de bodem inmiddels wel bereikt is. Neem nu Londen: het zwakke pond gecombineerd met relatief lage prijzen trekt buitenlandse investeerders aan. Vraag is echter of de luxewoningen de laatste jaren overgewaardeerd werden en er nu de typische marktcorrectie speelt, of gaat het om een fundamenteel probleem?
Volgens Knight Frank toont Londen aan dat het eerste de meest waarschijnlijke optie is: sinds de prijzen begin dit jaar met 30 procent daalden, komen investeerders terug. Overigens blijkt iets meer dan de helft van de rijken (57 procent) niet van plan om hun vastgoed van de hand te doen. (Lotte Beckers)
Bron: De Morgen
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties