Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 26, 2009 13:31 - Geen reacties
Bouwen met hout in de lift
feb2009
De laatste enquête dateert van 2003. Toen concludeerde het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf) dat in Vlaanderen 9,1% van de open nieuwbouwwoningen gerealiseerd werd in houtmassief- of houtskeletbouw.
Recenter cijfermateriaal is er niet. Maar gezien de dagelijkse contacten met architecten, aannemers, schrijnwerkers en consumenten via de website en de hotline, en de architectenseminaries over houtbouw, is Koen De Mesel, secretaris-generaal van Belgian Woodforum, overtuigd van een duidelijke stijging van de interesse. Bouwen met hout heeft inderdaad tal van voordelen.
Droog bouwsysteem
Voor de constructie en afwerking van een traditioneel gebouwde woning wordt gemiddeld 6.000 liter water gebruikt. Bij houtskeletbouw daarentegen komt er, behalve voor de dekvloer, geen bouwvocht in de woning. Nieuwbouw houtskeletwoningen moeten dan ook niet worden ‘drooggestookt’. Daardoor dalen de verwarmingskosten.
Snelle uitvoering
Houtskeletbouw is de meest gebruikte bouwtechniek ter wereld. In de Verenigde Staten en in Zweden wordt ruim 90% van de woningen opgetrokken met een houten skelet. Dat komt vooreerst door de snelle uitvoering.
Een houtskeletbouw wordt meestal gefabriceerd in het atelier, in kurkdroge omstandigheden. Dat maakt de werken veel minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Het werk op de bouwplaats beperkt zich tot de montage van de geprefabriceerde wanden en het verankeren van het houtskelet op de vloerplaat. Dat maakt dat een ruwbouw snel wind- en waterdicht is, klaar voor de afwerkfase. De snelheid van uitvoering zorgt ervoor dat binnen ongeveer 4 maanden na het uitgraven van de funderingen de woning betrokken kan worden, zodat de periode van dubbele huur beperkt blijft.
Prima thermische isolatie mogelijk
Gezien zijn specifieke opbouw kunnen de holtes in het skelet op een relatief gemakkelijke manier maximaal worden geïsoleerd. Vandaar dat tot nu toe zo goed als alle passiefhuizen houtskelethuizen zijn.
Een muur in houtskeletbouw met stijlen van 38×140 mm, waarbij de holtes gevuld zijn met een laag minerale wol van 140 mm en met een buitenspouwblad in metselwerk heeft een totale dikte van ongeveer 30 cm en een warmtedoorgangscoëfficiënt van ongeveer 0,25 W/m2K. Een traditionele spouwmuur in metselwerk met spouwisolatie heeft bij eenzelfde muurdikte een U-waarde die ongeveer dubbel zo hoog is. De U-waarde staat voor het warmteverlies per vierkante meter.
Beperkt gewicht
Doordat houtskelet een lichte constructie is, volstaat een lichtere fundering. Bij een houten woning bedraagt het vereiste draagvermogen van de ondergrond ongeveer 1,5 kg/cm2. Bij een traditionele woning is dat ongeveer 2,5 kg/cm2. Dat maakt houtskeletbouw ideaal voor de vele minder draagkrachtige bouwgronden die worden aangeboden, want de funderingen moeten minder zwaar en minder ingewikkeld zijn.
Wegens het lichte gewicht is houtskeletbouw ook voor optoppen – het bouwen van extra verdiepingen op een bestaand pand – en het uitbreiden van bestaande gebouwen de ideale bouwmethode. Om dezelfde reden wordt houtskeletbouw in Nederland vaak toegepast voor de bouw van woningen op het water.
Hoge brandweerstand
Houtskeletbouw houdt geen hoger brandrisico in dan een traditioneel gebouwde woning. Wanneer hout verbrandt, vormen de houtcomponenten die niet vergassen een houtskoollaagje dat vast aan het onderliggende hout bevestigd blijft. Dit laagje is zeer poreus en geleidt de warmte zeer slecht. Hierdoor isoleert het de onderliggende lagen en wordt de verbranding sterk vertraagd. Het onderliggende hout blijft intact en bewaart zijn eigenschappen. Metalen balken daarentegen gaan door de grote hitte al snel doorbuigen, waardoor ze hun stabiliteit verliezen.
Ecologisch
De wereldvoorraden aan mineralen en metalen zijn beperkt, maar een bos kun je weer aanplanten of kan op een natuurlijke wijze verjongen. Hout is het meest ecologische bouwmateriaal. Voor de productie van een houten ligger is vijfmaal minder energie nodig dan voor de productie van een betonbalk met vergelijkbare technische eigenschappen. Van alle bouwmaterialen vergt hout ook het minst energie voor transport en voor de verwerking tot afgewerkte producten. Bovendien levert houtverwerking amper afval op, en op het einde van hun levensduur kunnen houten producten hergebruikt, gerecycleerd of als groene brandstof worden benut.
Minder CO-2-uitstoot
Bomen onttrekken belangrijke hoeveelheden koolstofdioxide (CO-2) aan de lucht en slaan die op in gebouwen, meubels en andere houten voorwerpen. Zo dragen ze rechtstreeks bij tot de vertraging van het broeikaseffect en van de opwarming van de aarde. Gemiddeld neemt 1m3 hout 0,9 ton koolstofdioxide op en het houdt die vast gedurende zijn hele levenscyclus.
Daarnaast speelt het zogenaamde subsitutie-effect: er kan nog eens 1,1 ton extra koolstofdioxide per m3 hout worden bespaard door, waar mogelijk, hout te gebruiken in plaats van andere materialen waarvan de productie meer fossiele energie verbruikt, zoals beton of plastiek. Met elke kubieke meter hout die wordt toegepast in plaats van materialen die meer energie verbruiken, kan in totaal dus ongeveer 2 ton CO-2 worden bespaard.
Gezond
In ruimtes waarin veel hout wordt gebruikt, is de luchtvochtigheid veel stabieler dan in kamers zonder hout. Hout werkt vochtregulerend. Waterdamp afkomstig van onze aanwezigheid en onze activiteiten in huis (wassen, koken,..) wordt opgenomen en afgestaan in functie van de luchtvochtigheid van de omgeving.
Hierdoor blijft de relatieve luchtvochtigheid (het luchtvochtgehalte bij een bepaalde temperatuur) binnen de comfortzone (tussen 45% en 65%) en krijgen schimmels, huisstofmijten, virussen en bacteriën het minst kans.
Bron: Het Nieuwsblad
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties