Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 26, 2009 12:58 - Geen reacties

Pandendecreet botst met Europa

26
feb2009

Het grond- en pandendecreet van de Vlaamse regering botst volgens de vastgoedsector waarschijnlijk met de Europese regels, waardoor de woningbouwers en verkavelaars mogelijk ‘subsidies’ zullen moeten terugbetalen.

Het nieuwe ‘grond- en pandendecreet’, waarbij projectontwikkelaars verplicht kunnen worden om 10 tot 20 procent van de kavels in hun projecten voor sociale woningen te bestemmen, moet het tempo waarin in Vlaanderen sociale woningen gebouwd worden, ruim verdubbelen.

Tot 2020 zullen 43.000 sociale huurwoningen gebouwd worden, twee keer zoveel als in de voorgaande tien jaar. Daarnaast komen er 21.000 sociale koopwoningen bij, drie keer zoveel als vandaag. Daarbij wordt ook het monopolie doorbroken van de openbare besturen (gemeenten, huisvestingsmaatschappijen, OCMW’s). Ook de particuliere sector mag voortaan sociale woningen bouwen.

De projectontwikkelaars moeten wel strikte normen respecteren, maar ze mogen hun woningen nadien gegarandeerd doorverkopen aan de socialehuisvestingsmaatschappijen. De particuliere sector kan daarbij dezelfde verlaagde btw-tarieven en registratierechten genieten als de sociale maatschappijen.

Daar moet je mee oppassen, zegt advocaat Pierre De Bandt, die gespecialiseerd is in Europees recht. Door de infrastructuursubsidies waarin het decreet voorziet en de gegarandeerde afname van de sociale woningen die gebouwd worden, kan de Europese Commissie die lagere tarieven gemakkelijk interpreteren als steunmaatregelen.

De Europese beschikking inzake ‘Diensten van algemeen belang’ (DAEB) staat zo’n tegemoetkomingen toe, voor zover het wel degelijk om ‘diensten van algemeen belang’ gaat. Dat impliceert dat de dienst voor iedereen toegankelijk moet zijn, universeel en kwaliteitsvol en tegen een redelijke prijs wordt geleverd. Een klassiek voorbeeld is het voorkeurtarief voor postzendingen tot 50 gram, of het openbaar vervoer.

In de DAEB-beschikking is in ‘overweging 16’ overigens uitdrukkelijk sprake van sociale huisvesting. Het moet gaan om diensten die geleverd worden aan ‘kansarmen of achterstandsgroepen die wegens solvabiliteitsproblemen geen toegang hebben tot een degelijk woningaanbod’.

En daar wringt het schoentje, zegt De Bandt. De verkavelaars, makelaars en bouwbedrijven leveren geen diensten aan die achterstandsgroepen of kansarmen, wel aan de socialewoningmaatschappijen en de gemeenten.

De beschikking legt ook erg strikte regels op voor de financiering van de diensten. De verplichte verkoop van de sociale woningen die door de particuliere sector gebouwd worden, tegen plafondtarieven die de overheid vastlegt, zal volgens De Bandt de toets van de Commissie niet doorstaan.

Volgens De Bandt zal het decreet ook de toets van de ‘Bolkestein-richtlijn’, die het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie regelt, niet doorstaan. Maar leveren bouwbedrijven diensten? In dit geval zeker, zegt De Bandt. Zij bouwen weliswaar huizen, maar zij leveren sociale woningen aan de gemeenten of de socialehuisvestingsmaatschappijen. Voorzien in sociale huisvesting is volgens Europa een dienstverlening.

Ten slotte neemt De Bandt ook het systeem zelf op de korrel van de afnamegarantie die de verkavelaars en de bouwmaatschappijen krijgen, de verlaagde btw- en registratierechten die gelden voor sociale woningen die door privébedrijven worden gebouwd en de infrastructuursubsidies.

De Bolkestein-richtlijn heeft het immers ook over ‘aan evaluatie onderworpen eisen’. Daarbij gaat de Commissie na of maatregelen die een lidstaat neemt of wil nemen wel ‘niet-discriminerend, evenredig en noodzakelijk zijn’. De kans is volgens De Bandt groot dat de Commissie zal oordelen dat er eenvoudiger en minder concurrentieverstorende manieren zijn om hetzelfde doel te bereiken. Huursubsidies, bijvoorbeeld.

Een massa onzekerheden dus, besluit De Bandt, die de Vlaamse regering kan vermijden door het hele decreet eerst voor te leggen aan de Europese Commissie. Doet ze dat niet, dan hangt de Vlaamse verkavelaars, de makelaars en de woningbouwers een mogelijke terugvordering door de Europese Commissie boven het hoofd.

Bron: De Standaard



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld