Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, maart 30, 2010 16:49 - Geen reacties
Nederlandse huizenmarkt behoort niet langer tot wereldtop
mrt2010
Het wereldwijde herstel van vastgoedprijzen vorig jaar is volledig langs Nederland gegaan. Hierdoor behoort ons land niet langer tot de meest interessante huizenmarkten voor beleggers. Dit blijkt uit de publicatie van de Internationale Vastgoed Top 10 van de Nederlandse locatiespecialist SBS Real Estate. In het rapport, dat landen selecteert op basis van verschillende factoren, maken onder andere Australië en Tsjechië hun debuut.
Het is de tweede keer dat het rapport wordt samengesteld. In de landenselectie kijkt SBS Real Estate naar uiteenlopende aspecten zoals demografische, economische en politieke ontwikkelingen. Ook de huizenmarkt zelf, waaronder de kosten voor aan- en verkoop, wordt nauwkeurig onder de loep genomen. In totaal wordt gebruik gemaakt van circa vijftig variabelen en van een tiental verschillende bronnen.
‘Voor de relatief slechte prestatie van de Nederlandse woningmarkt in de afgelopen zes maanden zijn diverse oorzaken te bedenken. Door allerlei politieke en fiscale maatregelen is de dwang voor huizenbezitters om te verkopen (met verlies) niet zo groot als in veel andere landen. Hierdoor blijft er echter een enorm aanbod boven de markten hangen en wordt iedere prijsstijging de kop ingedrukt,’ aldus Remco Borst, één van de zes analisten die aan het onderzoek hebben meegewerkt.
‘Aan de andere kant heeft de stabiliteit van de Nederlandse markt juist ook gezorgd voor een beperkte daling. Speculatieve investeerders richten hun aandacht daarom liever op de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Hong Kong, waar prijzen tot 40% zijn gekelderd tijdens de mondiale crisis.’
Van de tien meest lucratieve markten liggen er volgens SBS Real Estate vier in Azië. Ook Scandinavië oogt op basis van de gebruikte modellen aantrekkelijk. ‘De luchtbel op de huizenmarkt die de kredietcrisis inluidde werd vooral gecreëerd in West-Europa en de VS, waar geld ruimschoots beschikbaar was. Markten als Zweden en Maleisië konden op minder interesse rekenen en hielden tegelijkertijd hun financiën op orde. Dat gaat nu vruchten afwerpen,’ stelt mede-initiatiefnemer Mark Leenards.
SBS Real Estate doet inmiddels ook onderzoek naar locaties binnen de geselecteerde landen. Het uiteindelijke doel is om projecten of gebieden te identificeren waarbij de verhouding tussen mogelijk rendement en verwacht risico zo gunstig mogelijk is. ‘Vastgoedbeleggers focussen vaak maar op één of enkele markten. Het risico op een negatief resultaat is daarmee fors, zo blijkt wel uit de ontwikkelingen in Spanje en Dubai. De Vastgoed Top 10 is bedoeld om deze beleggers houvast te bieden. En uiteindelijk ook om de keuze voor een bepaald gebied te beïnvloeden. Maar zover zijn de meeste vastgoedbeleggers nog niet,’ aldus Leenards.
Bron: PropertyNL
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties