Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, maart 21, 2009 11:54 - Geen reacties

10 tips om een huis te kopen

Tags: ,
21
mrt2009

Je hebt een woning op het oog en wilt een bod uitbrengen. Maar wat is de woonst waard? Zijn er zaken waar je best rekening mee houdt bij het bieden?

We vroegen het aan een expert.

Philippe Janssens, Executive Professor Real Estate aan UAMS en KULeuven en medeoprichter van het studie- en adviesbureau in immobiliën Stadim: «In de verhouding tussen vraag- en verkoopprijs is moeilijk een lijn te trekken. Soms is de vraagprijs de laagste. En als er wel een marge is, kan die variëren. Er bestaat veel wetenschap rond de waarde van woningen, maar eigenlijk draait het bij waardebepaling vooral om ervaring. Daar knelt het schoentje als je een huis koopt: meestal is een aankoop iets eenmaligs en heb je er dus geen ervaring mee. Enkele tips.»

  1. Verken de markt
    Ga voor je een bod uitbrengt eens een aantal woningen bekijken. Woon openbare verkopen bij, ga in een buurt kijken waar je normaal nooit zou kijken of doe eens een te laag bod op een woning die je interesseert.
  2. Informeer je
    Alle informatie is handig. Bezoek een woning eens met iemand die bouwtechnisch onderlegd is. Zo vermijd je verrassingen.
  3. Kijk goed
    Laat je niet afschrikken door vuile huizen. Probeer hier doorheen te kijken. Andersom: huizen kunnen geschilderd zijn om gebreken te verbergen.
  4. Raadpleeg een expert
    Voor een waardebepaling kun je een professional in dienst nemen. Een schatting kost 300 tot 400 euro, maar als je interesse hebt, is dit de kost waard. Uiteindelijk vermijd je dat je te veel betaalt.
  5. Bekijk het kostenplaatje
    De kost reikt verder dan de aankoopprijs. Naast schrijfgeld, gemeentelijke opcentiemen en renovatiekosten, is aan elke woonst een subjectieve waarde verbonden. Door de ligging kan een pand meer of minder waard worden.
  6. Ken jezelf
    Moet de woonst instapklaar zijn of wil je renoveren? Hier zicht op krijgen helpt je bij het bepalen van een gepast bod.
  7. Denk toekomstgericht
    Hoe staan de aanpalende woningen erbij? Ligt de woonst naast winkels, appartementen of opbrengstpanden? Geluidshinder kan ook een rol spelen.
  8. Overweeg ontbindende voorwaarden
    In de overeenkomst kun je een aantal voorwaarden laten opnemen, zoals ‘onder voorbehoud van financiering’. Ook het laten voorleggen van een bouwkundige attest kan. Als blijkt dat aan een van de vermelde voorwaarden niet voldaan is, kan de koop geannuleerd worden. Het kan in deze conjunctuur verstandig zijn een clausule toe te voegen die stelt dat de verkoop enkel doorgaat als je op datum van de akte nog een job hebt.
  9. Wees realistisch
    Is wat je vraagt redelijk? Het staat de verkoper vrij je voorwaarden niet te accepteren en met een andere kandidaat-koper in zee te gaan. Probeer je dus altijd even te verplaatsen in de verkopende partij.
  10. Beslis in rust
    Je mag er momenteel van uit gaan dat de vastgoedprijzen niet meer plots zullen stijgen, maar veeleer stagneren. De druk om snel te kopen valt dus weg. Besef dat een huis kopen meestal een beslissing is voor de komende 20 à 30 jaar. Voel je dus niet opgejaagd om snel-snel iets te kopen.

Bron: Het Laatste Nieuws



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld